Okee, je hebt een mooie site gemaakt (zoals Rene Koolhaas heeft gedaan), het op internet geplaatst nadat je een goede webhoster gevonden hebt die je een mooi pakket voor een redelijke prijs biedt. En dan? Wacht?! Is je website werkelijk online als Google je niet kan vinden? Weet Google dat je bestaat?
Het antwoord kan net zo simpel zijn als de vraag stom is: Nee! Natuurlijk niet! Vergelijk het met een verhuizing, het intrekken in een nieuw huis, in een nieuwe straat in een nieuwe plaats. Weet je familie of het elektriciteitsbedrijf dat automatisch uit zichzelf?
Als je je bekent wil maken aan Google dan zal je aan Google moeten vertellen dat je er bent. En dat doe je op de volgende manier;
1. Eerst stap voor vriendschap met Google
Ga naar Google en log je zelf in (bovenaan rechts).
Als je geen account hebt (Gmail, Picaca), maak er dan eentje!
2. Webmasterhulpprogramma’s
Ga naar ‘Mijn producten’ via Mijn account > Accountinstellingen voor Google. Het zou kunnen zijn dat Webmasterhulpprogramma’s al genoemd wordt op deze pagina, anders kun je het vinden onder ‘Probeer eens iets nieuws’ of klik hier.

add site
Op de pagina voor webmasterhulpprogramma’s dien je je site toe te voegen. Druk op ‘Een site toevoegen…’.
Nadat je de URL van je website hebt toegevoegd en bent verder gegaan zal Google je vragen om je website te verifiëren. Dit klinkt moeilijker dan het is. Persoonlijk zou ik kiezen om de site te verifiëren door het uploaden van een HTML bestand naar je server. Google zal een html bestand voor je maken die je op je website moet plaatsen (in de root directory van je webserver, dat is waar index.html staat).
Nadat je het bestand daar geplaatst hebt kun je Google je site laten controleren.
Gefeliciteerd! Je hebt zojuist aan Google verteld waar je website leeft en je eerste stappen in jullie vriendschap zijn gezet!
De volgende keer zal ik de meer geavanceerde mogelijkheden van de webmasterhulpprogramma’s behandelen. Een klein advies (en vooruitblik):
Indien je een internationale domein-naam hebt gekocht die eindigd met .COM of .ORG dan kan het verstandig zijn om Google te vertellen waar je website zich bevindt. Dit kun je doen door te gaan naar ‘Siteconfiguratie’ > ‘Instellingen’ en daar je Geografische doelregio in te stellen (bij Doelgebruikers in:).
Dit kan bijvoorbeeld zinvol zijn wanneer je een Nederlandse weblog hebt die zich specifiek richt op een Nederlands publiek in plaats van Belgisch.
Leave a Reply